• leon.boeye

Hoofdartikel

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden


Verwarmingsinstallatie of industriële archeologie ?De kerk van Sint Jozef oogst heel dikwijls lovende woorden van toevallige bezoekers. De vele helpende handen die zorgen dat alles netjes en in orde is kan men geen beter compliment geven.

Wat de meeste mensen niet weten is dat de kerk ook nog een klein stukje ondergronds heeft.

Niet zoals bij kathedralen een kripte, waar eminente overleden parochianen een laatste rustplaats zouden vinden…….maar een kolenkelder !

Toen het kerkgebouw werd opgetrokken rond 1913 waren er enkele kachels in de kerk voorzien, die uiteraard met kolen gestookt werden. Vroeg naar de mis komen om dicht bij de kachel te kunnen zitten hoorde er dus ook bij tijdens de wintermaanden.


De kachels zijn verdwenen, en zelfs van de schoorstenen is door de dakrenovatie geen spoor meer te zien.

Na de kachels kwam er een verwarmingsinstallatie die met mazout werkte. En deze werd 33 jaar geleden vervangen door de huidige gasgestookte ketels.

Een ingenieus systeem, waarbij deze ketels water in een circuit opwarmen ( net zoals bij een conventionele installatie thuis ). Dat warme water wordt naar een warmtewisselaar geleid waar lucht wordt opgewarmd. En deze warme lucht wordt door middel van een grote ventilator in de kerk geblazen. ( met het nodige lawaai dat er aan verbonden is ).


De drie aardgasketels hebben met hun 33 jaar niet enkel een behoorlijke leeftijd, maar zijn ook technisch volledig achterhaald, en eigenlijk ecologisch ook niet meer te verantwoorden. Ze “ vreten “ bij wijze van spreken gas.

Onze installateur moet bij elk nazicht bijna wonderen verrichten om de drie oude knarren toch nog op een veilige en verantwoorde wijze af te stellen.

Maar dit is een eindigend verhaal, want het kan niet blijven duren. Ook wisselstukken worden zo goed als onvindbaar.De branders moeten dus vervangen worden door moderne toestellen die veiliger, ecologischer en veel zuiniger zijn.

Een dossier met aanvraag voor subsidies van dit omvangrijke werk werd ingediend bij de Vlaamse Gemeenschap. Maar de administratieve molen maalt erg langzaam.

Gans het werk zal enkele tienduizenden Euro’s kosten, waarvan in het beste geval steeds 1/10 door de kerkfabriek zelf zal moeten gedragen worden. Maar zover zijn we nog niet.

We hopen dat onze huidige ketels toch nog even kunnen standhouden en ons de nodige warmte schenken .

We houden U op de hoogte !

G.H.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven